Monday, November 17, 2014



                                                            Comunitati de practica 






O comunitate de practica este un grup de oameni ce împărtaşesc o preocupare, un set de probleme, sau o pasiune despre un subiect comun, o pasiune pentru o activitate profesionala sau personala. Comunitatea işi consolidează cunoştinţele într-un anumit domeniu prin interacţiunea permanentă a membrilor ei. Exemple de comunităţi de practică in mediul online, lumi virtuale: Second Life, Entropia Universe. Furnizare de informaţii: Blogurile, Google Docs, Forumurile, Wikis. Reţele: Youtube, Linkedin, Facebook.
Aceşti oameni din comunitate nu lucrează neapărat impreună în fiecare zi, ci ei se întâlnesc deoarece văd potenţial şi valoare în interacţiunile lor. În timp ce işi petrec timpul împreună, de obicei, împărtăsesc informaţii, înţelegere şi se consultă reciproc. Ei se ajută reciproc rezolvarea problemelor. Ei discuta despre situaţile lor, aspiraţiile lor dar si nevoile pe care le au. În aceste comunităţi se regăsesc membri cu probleme comune, idei comune şi se acţionează în echipă. Membrii pot crea instrumente, standarde, modele generice, manuale şi alte documente sau pot dezolta pur si simplu o înţelegere tăcită pe care o împărtăşesc. Cu toate că sunt acumulate cunoştinţe, ei devin informaţional legaţi de valoarea pe care o regăsesc în studiul de grup. Această valoare nu este doar un instrument pentru munca lor, este acumulată o satisfacţie personală pentru că se formează noi prietenii care  sunt legate prin obiective comune. Odată cu trecerea timpului, comunitaţile dezvoltă o perspectivă unică asupra subiectului lor. Se dezvoltă relaţii personale şi modalităţi de interacţiune. Ei pot dezvolta chiar şi un sentiment comun de identitate.
Într-o comunitate nu exista diferente de putere intre membri acesteia. Un expert cu siguranta va avea mai multe cunostinte fata de un incepator si isi va folosi aceste abilitati contribuind la imbunatatirea cunostintelor in cadrul comunitatii, nu dintr-o maniera formala pt a controla resursele, a da ordine celorlalti sau aproba promovarile. Scopul unei echipe il constituie insiruirile de atributii care impreuna contribuie la un obiectiv comun, predefinit.

Leaderul echipei pastreaza echipa strans unita si pune accentul pe contributia fiecarui membru pentru indeplinirea obiectivului ales. Un lucru important intr-o comunitate de practica este investitia personala a fiecarui membru in domeniul lui de cunoastere. Un domeniu este diferit de un task. Acesta nu este atât de mult o realizare specifică, ca un teritoriu, o zonă de interes comun pe care comunitatea o explorează. Un coordonator de comunitate nu "conduce" comunitatea în sens tradițional ci uneşte oamenii. O comunitate poate întreprinde sarcini și proiecte specifice în cadrul dezvoltării practicii sale. Se poate creea o echipă pentru a stabili un standard sau pentru a documenta o procedură. Comunitatea nu este definită prin oricare dintre aceste sarcini. Ea este definită prin angajamentul fundamental de a explora domeniul său și schimbul de cunoștințe relevante.

Nevoia organizaţilor de a deveni mai sistematice despre cunoaşterea de "gestionare" şi în felul acesta se va forma o nouă structură în mediul de afaceri. Cunoaşterea a devenit cheia succesului. O resursă poate fi prea valoroasă ca sa o putem lasa la voia întâmplării. Companiile trebuie să înţeleagă exact această cunoaştere care le va oferi un avantaj competitiv. Ele trebuie să işi păstreze aceste cunoştinţe, să le aplice, să folosească pârghii în operaţiunile lor iar apoi să le răspândească în cadrul organizaţiei. Cultivarea comunitaţii de practică în domenii strategice este un mod practic de gestionare a cunostinţelor  ca un activ.


No comments:

Post a Comment